MENU
Menu

Van praktijkonderwijs naar de studentenkamer

Studenten Elektrotechniek met de major Sensor Technologie doen in het tweede jaar onderzoek op het gebied van duurzame voedselproductie in de kassenteelt. Vorig jaar deden ze dat succesvol in TechHub Assen met een hydrocultuursysteem gebaseerd op aquaponics. Dit jaar is op de eerste verdieping van de Van Doorenveste op een zelfde manier sla geteeld met andere voeding. Sommige studenten raakten zo enthousiast, dat ze nu zelf groenten kweken op hun studentenkamer.

Het heeft even wat voeten in aarde gehad, maar met de kennis uit het TechHubproject en medewerking van Priva, expert in kassenautomatisering, hebben Johan Hekman en Johan Sap samen met de studenten een kas neergezet om het project uit te kunnen voeren. “Het is niet zomaar wat, je werkt met water en elektriciteit op de eerste verdieping van een schoolgebouw. Dat stelt nogal wat eisen aan de veiligheid natuurlijk.”

Systeem
De studenten ontwierpen een monitoring- en controlesysteem, waardoor de slaplantjes met minimaal menselijk ingrijpen konden uitgroeien tot volwassen slaplanten. Zaken als CO2, luchtvochtigheid, de pH-waarde en geleidbaarheid van het water werden gemonitord met sensoren en via een webcam konden ze de groei real time analyseren. Toen de eerste plantjes begonnen te groeien, brak de kerstvakantie aan en moesten in verband met de beveiliging, de lampen worden uitgeschakeld. “Best spannend”, vertelt Johan, “maar toen ze na twee weken weer aan gingen, begonnen de sla-plantjes fanatiek te groeien.”

Een 3D-model van het systeem, zie ook de animatie.

Plastic goten
De opbrengt van het project, honderd verse slaplanten, ging, net zoals in Assen, naar de voedselbank. “En de catering op de campus gebruikte de kroppen voor het beleggen van de broodjes.” En zo is het cirkeltje rond. Maar er gebeurde meer. Geïnspireerd door dit project zijn studenten Tomas Krukovski en Nikolay Stanchev zelf aan de slag gegaan. Zo heeft Tomas op zijn studentenkamer een kweektent neergezet en oogstte onlangs zijn eerste sla. Nikolay wil een opstelling bouwen om spinazie te telen in plastic goten. De beide Johans vinden het fantastisch. “Dit project heeft bij de studenten niet alleen een groter besef van voedselproductie gebracht, maar inspireert hen ook om zelf te experimenteren. Veelbelovend.”

Tomas kweekte de sla op zijn broodje van Deliyo zelf.
Het ontwerpidee van Nikolay en de kas op Tomas’ kamer.

Kijk ook het filmpje dat een van de groepen maakte!


Techhub Assen is een initiatief van
mede mogelijk gemaakt door
Logo Ondernemend Assen
Logo Hanzehogeschool Groningen
Logo Drenthe College
mede mogelijk gemaakt door
Logo Gemeente Assen
Logo Provincie Drenthe
Privacybeleid