MENU
Menu

Pilot Hanze-studenten met RemoteLab

Eerstejaarsstudenten Sensor Technology van de Hanzehogeschool Groningen kunnen vanaf hun studentenkamer een robot in het lab aansturen. Dit deden ze in december in het kader van het RemoteLab-project van het lectoraat Sensors and Smart Systems binnen het Instituut voor Engineering. Het is de eerste echte RemoteLab-toepassing van de Hanzehogeschool.

Het concept van printed touchless technology, waarbij de gebruikers bijvoorbeeld zonder aanraking een lichtknopje kunnen bedienen, lag aan de basis van dit RemoteLab-project. Zeker in tijden van Corona is er vraag naar nieuwe en goedkope touchless sensoren, die op afstand geproduceerd kunnen worden. Voor het vak Programming Arduino schreven de eerstejaarsstudenten een programmeercode waarmee ze een robot op afstand aan moesten sturen.

Sensor printen
De studenten werkten vanuit huis en de robot (Line-us- The Internet Connected Drawing Robot) bevond zich bij één van hun docenten thuis. Doel was om de robot met geleidende inkt een patroon te laten tekenen, dat kon fungeren als een geprinte sensor. Deze sensor kon dan gebruikt worden als contactloze lichtschakelaar.

Door de op afstand bestuurde robot geprinte sensoren.

Elke groep studenten moest twee verschillende sensoren printen om te kunnen bepalen welk patroon beter zou werken. Vier van de zes groepen studenten kwamen met een juiste code om de robot zo aan te sturen dat deze de twee verschillende patronen kon tekenen. Via een livestream konden de studenten bewegingen van de robot en verandering in sensorwaarden volgen. "Een leuke, interessante en spannende opdracht", volgens de studenten. Zij kregen hun geprinte ontwerpen als kerstkaart toegestuurd.

De kerstkaart.

Voorafgaand aan de proef begeleidden de docenten Jan Kleine Deters, Peter Schaefer en Eti de Vries de studenten op afstand. Via een online spreekuur en via Teams channels gaven ze onder andere feedback op de door studenten geschreven codes.

Eerste stap
Deze pilot is een mooie eerste stap. Uiteindelijk krijgen RemoteLab-toepassingen een plek binnen onder andere de TechHub Assen. Meer over andere RemoteLabs van Hanzes Instituut voor Engineering lees je hier.  

Een samenwerking met de InnovatieCluster Drachten, de TU Eindhoven en het Polytecnic Institute in Bragança, Portugal heeft ook mooie resultaten gebracht in het doen van experimenten op afstand. Met het RemoteLab wordt Noord-Nederland een innovatieve voorloper, gezien het feit, dat RemoteLabs binnen het hoger onderwijs in Nederland nog niet wijdverbreid zijn. Het RemoteLab biedt veel kansen voor robotica-praktijkonderwijs op afstand, maar kan ook breder worden ingezet.

Techhub Assen is een initiatief van
mede mogelijk gemaakt door
Logo Ondernemend Assen
Logo Hanzehogeschool Groningen
Logo Drenthe College
mede mogelijk gemaakt door
Logo Gemeente Assen
Logo Provincie Drenthe
Privacybeleid