MENU
Menu

Aquaponics

Tweedejaars studenten Elektrotechniek deden onderzoek op het gebied van duurzame voedselproductie in de kassenteelt. Het project werd uitgevoerd met aquaponics.

Aquaponics is een circulair systeem, waarbij vissen zorgen voor de voeding van planten. De vissen worden gevoerd en scheiden afvalstoffen af. Deze afvalstoffen worden omgezet in voedingsstoffen voor de planten, in dit project waren het verschillende soorten sla. De studenten deden onderzoek om het meest optimale systeem voor kweek, monitoring en controle neer te zetten. Ze onderzochten bijvoorbeeld wat de meest optimale combinatie was van vissen, voer en plant.

Samenwerking
Het project is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen studenten en ondernemers. Priva heeft kennis ingebracht over hoe sensortechnologie in kassen en plantenkunde. De NAM gaf practica over control systems en voor de uitvoering werd de hulp ingeschakeld van NoordoogstAquaponics uit Groningen.

Op afstand
Samen met de studenten en begeleiders van de Hanzehogeschool Groningen zette Noordoogst de hardware neer om het project te kunnen starten. Vervolgens konden de studenten het systeem monitoren en bouwden ze met behulp van sensoren een controlesysteem. Hierbij was het mogelijk om op afstand bij te houden hoe de slaplantjes groeiden en of er iets moest worden aangepast.

Lees ook:
In coronatijd gekweekte sla naar de voedselbank
Van praktijkonderwijs naar de studentenkamer

Wil je ook zo’n project doen binnen TechHub Assen? Neem dan contact op!

Johan Sap
06 524 835 19

Techhub Assen is een initiatief van
mede mogelijk gemaakt door
Logo Ondernemend Assen
Logo Hanzehogeschool Groningen
Logo Drenthe College
mede mogelijk gemaakt door
Logo Gemeente Assen
Logo Provincie Drenthe
Privacybeleid